2023-11-02

Sara: over rondkomen en tips voor eerstejaars

Sara (22), eerstejaars masterstudent:
‘’Ik heb niet geleend omdat m’n ouders sinds mijn geboorte een bepaald bedrag aan geld apart hebben gezet. Ze verdienden allebei best goed en daarom was dit mogelijk. Ze wilden namelijk niet dat ik later met een studieschuld kwam te zitten, en mijn moeder zei dat ik dit later wel kon terugbetalen. Ik kreeg daarnaast ook nog wezenpensioen van papa waar ik mijn huur van kon betalen. Uiteindelijk heeft mijn moeder laten merken dat ik dit niet terug hoef over te maken, waar ik heel dankbaar voor ben. Verder krijg ik sinds september 2023 de uitwonende beurs. Dit is heel fijn want ik heb, nu ik 22 ben, geen wezenpensioen van papa meer, en nu kan ik dus met de uitwonende beurs mijn huur betalen. Ik krijg 500 euro per maand van mijn moeder, en als ik dus meer wil uitgeven moet ik zelf werken. Ik heb gedurende mijn hele bachelor dus ook ernaast gewerkt om vakanties en andere leuke dingen te kunnen financieren. Nu ik een master doe is dit wel lastiger maar ik kom wel nog rond.

Overigens is de enige reden dat ik nog een jaartje de uitwonende beurs krijg dat ik na mijn bachelor een tussenjaar heb gehad. Veel leeftijdsgenoten krijgen die niet meer, puur en alleen omdat zij wel in één keer hebben doorgestudeerd. Ik ben van mening dat studenten veel meer gecompenseerd mogen worden worden aangezien wij geen gebruik hebben kunnen maken van de basisbeurs. Ik heb het geluk dat ik geen studieschuld heb, maar heel veel anderen natuurlijk wel en dat vind ik erg oneerlijk. 

Mijn tip aan nieuwe studenten: let goed op je geld, ga er niet vanuit dat het geld dat je leent van DUO ‘gratis’ is. Je zal het op een gegeven moment terug moeten betalen met rente. Dus leen niet meer dan je echt nodig hebt.'’

Admin - 13:26:14 | Een opmerking toevoegen